Točka zapisnika

5. Seznanitev s Poročilom o izvrševanju proračuna Občine Hrastnik v obdobju januar – junij 2019

Uvodno obrazložitev bo podala Lara Gornik, strokovna sodelavka na Oddelku za proračun in finance

To točko dnevnega reda je obravnaval Odbor za gospodarski razvoj in proračun, poročilo je bilo svetnikom vročeno na seji.

Igor Pogačnik predsednik Odbora za gospodarski razvoj in proračun je povedal, da so na seji odbora želeli s strani župana, ki ni bil prisoten na seji, dobiti informacije v kakšni fazi so naslednje investicije: sekundarno kanalizacijsko omrežje, področje OIC TKI Steklarna, cesta Hermana Debelaka. Glede na ime odbora so ugotovili, da se premalo ukvarjajo z razvojem, ker sam razvoj daje pogoje za določanje občine za zagotavljanje sredstev za zdravstvo, šolstvo,.. Prav tako pa tudi na spletni strani ni bilo objavljenih nobenih razpisov za pridobivanje investicij za odpiranje novih delovnih mest,.. Župan je pojasnil, da je bila v preteklosti praksa, da je bil župan prisoten samo na seji Odbora za gospodarski razvoj in proračun, ker pa so vsi odbori enako pomembni, se bo vsako leto udeležil sej vseh odborov, na katerih se bo obravnaval proračun. Dalje je še povedal, da je članica odbora za gospodarski razvoj in proračun tudi podžupanja, ki je seznanjena s vsemi področji gospodarskega razvoja in lahko poda odgovore na postavljena vprašanja.

Župan je podal še odgovore na naslednja vprašanja: Projekt OIC Hrastnik: pojasnil je, da potekajo zaključna usklajevanja s Plinovodi, Steklarno Hrastnik in TKI Hrastnik, dogovorjen je tudi sestanek z Direkcijo za vode,v prvi polovici oktobra sledi še sestanek z Direkcijo RS za infrastrukturo glede ceste, ki bo potekala mimo OIC. Nato sledi postopek pridobitev gradbenega dovoljenja in oddaja vloge. Od zasedenih 49 bivalnih enot na dan 10.1.2019, trenutno še nimamo trajne rešitve za 18 bivalnih enot, vendar smo s podjetnikom iz Hrastnika v dogovarjanju, da bo uredil še 8 bivalnih enot, in predvideva, da bo na naslednji seji že enomestno število nerešenih bivalnih enot. Kanalizacija: v teh dneh bo pridobljeno še zadnje soglasje na področju KS Prapretno, kateremu sledi postopek pridobitve gradbenega dovoljenja, za ostala področja je že pridobljena potrebna dokumentacija in gradbeno dovoljenje, in po pridobitvi vse potrebne dokumentacije bo oddana popolna vloga. Cesta Hermana Debelaka: zaključen je postopek izbire izvajalca, ko bodo z Direkcijo za infrastrukturo usklajeni posamezni financerski sporazumi, bo sledil podpis pogodbe. 30.9 .2019 je bil opravljen sestanek z izvajalci in Direkcijo za infrastrukturo, pred pričetkom del pa bo še opravljen sestanek s prebivalci tega območja glede prometnega režima, sistema odlaganja odpadkov, varnostnega načrta z Zdravstvenim domom Hrastnik, Gasilsko zvezo in Policijsko postajo Hrastnik. Pred pričetkom del pa morata še lastništvo zemljišča urediti Direkcija in Slovenske železnice.

Plaz Zajec: Izbor izvajalca je že zaključen, z deli pa se bo pričelo takoj, ko bo država zagotovila svoj delež sofinanciranja.

Manjkajoči krak kanalizacijskega omrežja na Frtici: Izbor izvajalca je že zaključen, dela bodo potekala 1 mesec, priključenih pa bo več kot 20 gospodinjstev

KD Dol: 19. 9.2019 se je pričelo z uvedbo izvajalca, v prihodnjih dneh se bo pričelo z delom, ki naj bi bila zaključena do 15. novembra - prvi del del GD Dol:dela so se pričela v mesecu avgustu, zaključek del je predviden v juniju 2020, po zagotovilih izvajalca dela potekajo v skladu z načrtom.

Zaključeni sta tudi klančini za invalide na naslovu Log 28 a in b ter Novi log 7

Zaključena sta dva kraka fekalne kanalizacije, vodovod, ter trije kraki na Spodnjem Marnem

Cesta v Šavno peč: pripravljena je projektna dokumentacija, sledi izbor izvajalca

Neurje: ocenjena vrednost je 90.000,00 €, del škode pa je nastal tudi zaradi neočiščenih vodotokov, 30. 9. Je predvidena sestanek s predstavniki Direkcije za vode. V teku so pogovori za odstranitev kozolca na Dolu, po odstranitvi bo na tem prostoru urejeno parkirišče

Projekt WIFI 4 YOU: za projekt je občina prejela 15.000 € sredstev, s katerimi se brezplačno nadgradilo in opremilo 10 mest v občini za brezplačno povezavo

V Podkraju bo v naslednjih tednih nameščena pokrita avtobusna postaja

Vodovod Kal: Zaključena je prva faza projekta, katerega vrednost je 55.000 €, v prihodnjih leti je predvidena še druga faza Občina pripravlja projektno dokumentacijo za nove označevalne table v občini Prestavitev TIC-a v prostore na tržnici je v zadnji fazi

Franci Bokal je pojasnil, da se za ureditev Dirmajerjevega hriba dogovarjamo že dve leti in se zahvaljuje, da se bo ta zadeva uredila. Izpostavil pa je tudi vodovod na Kalu, za katerega upa, da se končno najde rešitev, da v prihodnjem letu na tem območju priteče pitna voda..

Župan je pojasnil, da je ureditev vodovoda na Kalu predvidena v tem mandatu, in ne v prihodnjem letu, saj je potrebno zagotoviti sredstva v proračunu tudi za druge projekte, ki so predvideni. Povedal je še, da je prioriteta občine zagotavljanje primernih pogojev za razvoj gospodarstva – obrtna cona Hrastnik (prej imenovana obrtna cona Steklarna – TKI), število delovni mest, ki jih zagotavljata podjetji Steklarna Hrastnik in TKI skupaj, je nekaj čez 800, in jih želimo obdržati. Dalje je izpostavil, da so vsi kazalci gospodarstva v letu 2018 višji kot preteklo leto, letos pa je tudi ena najnižjih stopenj brezposelnosti v zadnjih letih. Glede objave razpisov s strani občine je povedal, da so vsi objavljeni na spletni strani, če pa obstaja želja, da bi se objavljali razpisi, ki jih razpisuje tudi Regionalna razvojna agencija, se lahko objavljajo tudi ti.

Občinski svet je soglasno, s 16 ZA, sprejel naslednji SKLEP: Občinski svet Občine Hrastnik se je seznanil s Poročilom o izvrševanju proračuna občine Hrastnik v obdobju januar – junij 2019 z oceno poslovanja do konca leta.

Občinski svet Občine Hrastnik se je seznanil s Poročilom o izvrševanju proračuna občine Hrastnik v obdobju januar – junij 2019 z oceno poslovanja do konca leta