Točka zapisnika

3. Obravnava in sprejem predloga Odloka o pokopališkem redu na območju Občine Hrastnik – prva obravnava

Uvodno obrazložitev je podal Tomaž Sihur, vodja Oddelka za prostor, okolje in gospodarske javne službe. To točko dnevnega reda je obravnaval Odbor za varstvo okolja, urejanje prostora in infrastrukturo, poročilo je bilo svetnikom vročeno na seji.

Vojka Povše Krasnik je v razpravi izpostavila, da nimamo travnika žalosti na Dolu - kam se lahko raztrosi pepel, 24 urno dežurno službo, »Pustove njive«, ki so predvidene kot nova lokacija za novo pokopališče so polne vode, prazni neurejeni grobovi se dajejo novim najemnikom.

Jani Medvešek je predlagal, da se poišče rešitev, s katero bi se tudi v občini Hrastnik zagotovili hladilni prostori, s čimer bi se za svojce pokojnih zmanjšali stroški.

Igor Pogačnik, meni, da novega pokopališča v občini ne potrebujemo, saj je še dovolj prostora na sedanjem, predlagal pa je izgradnjo novega žarnega zidu na pokopališču.

Franci Bokal je predlagal, da bi bil koeficient za raztros pepela, nižji kot koeficint za pokop v klasičnih grobovih.

Vojka Šergan je izpostavila nejasnost 26. člen odloka, ki določa čas odprtja mrliške vežice, ki je lahko odprta praviloma od 9 ure dalje vendar največ 5 ur pred pogrebno slovesnostjo. Dalje je dala pobudo, da bi se v odloku opredelili o zaščiti določenih starih grobov, kot npr. zgodovinski grobovi ter na kakšen način se naj bi takšna dediščina ohranjala.

Gregor Pajić je podal pobudo, da bi se lahko pokopališče na Dragi uporabilo za žarne pokope in raztros žarnega pepela.

Tomaž Sihur je pojasnil, da je v prostorski aktih potrebno imeti rezerviran prostor za novo pokopališče, ki je predvideno na Brnici in po opravljenih raziskavah je to zemljišče primerno za novo pokopališče. Pripravljen je tudi projekt za ureditev površine za raztros pepela, žarne niše,… na pokopališču je prostora za pokop še za nadaljnjih 20-25 let. Stroški prevoza pokojnikov do hladilnice se s prevozom ne podvajajo. Do druge obravnave odloka, se bo naredila analiza glede nižjega koeficienta v smeri kot je tekla razprava tudi že na odboru. Čas odprtja mrliške vežice ureja vsak naročnik sam interno s ponudnikom storitev, je pa čas odprtja vežice v odloku določen, glede na izkustva iz dejavnosti. Lahko pa se v določila zapiše, da so dovoljene izjeme, glede na specifiko primerov. Občina Hrastnik samo upravlja s pokopališčem v Dragi, infrastruktura pa ne omogoča dodatnih dejavnosti, pokopališče tudi nima mrliške vežice.

Župan je povedal,da bodo na podjetje KSP naslovljena podana vprašanja, glede žarnih niš, žalnega zidu ter tudi glede kapacitete pokopališča. Župan je še glede ohranitve spomenika kot kulturne dediščine pojasnil, da se bo pripravil odgovor, sta pa tu dve izhodišči, kjer bo potrebno narediti razmejitev v primeru da gre za spomenik ki je v lasti potomcev oz. ali gre za spomenik zgodovinskih osebnosti ipd.

Občinski svet je soglasno, s 16 glasovi ZA, sprejel naslednji SKLEP: Občinski svet Občine Hrastnik sprejme Predlog Odloka o pokopališkem redu na območju Občine Hrastnik kot primerno podlago za drugo obravnavo.

Občinski svet Občine Hrastnik sprejme Predlog Odloka o pokopališkem redu na območju Občine Hrastnik kot primerno podlago za drugo obravnavo