Točka zapisnika

2. Obravnava in sprejem predloga Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje EUP HR94 – druga obravnava

Uvodno obrazložitev je podal Tomaž Sihur, vodja Oddelka za prostor, okolje in gospodarske javne službe. To točko dnevnega reda je obravnaval Odbor za varstvo okolja, urejanje prostora in infrastrukturo, poročilo je bilo svetnikom vročeno na seji. Vinka Žagarja je zanimalo, kaj se bo dogajalo od tu naprej oz. kakšni so konkretni nameni občine s prostorom.

Župan je pojasnil, da potekajo pogovori z Slovenskim državnim holdingom - SDH o prenosu zemljišča na lokalno skupnost, saj je želja, da bi se občina vključila v projekte prestrukturiranja rudarske regije s prenosom lastništev celotnih površin, ki so še v lasti podjetja RTH. S strani občine in podjetja RTH je bil tudi sklican sestanek s podjetniki, ki uporabljajo prostore, na katerem je bil sklenjen dogovor o ureditvi skupnih obratovalnih stroškov in izbiro skupnega upravljavca. Tako v objektu C in A je želja da podjetja in podjetniki ostanejo. V objektu C so načrtovane podobne dejavnosti kot so sedaj - banka in storitveni sektor( prodajalna,…). Dalje je še povedal, da smo edina regija, ki nima javne infrastrukture za podjetniške inkubatorje, zato je tudi Zasavje izpadlo iz te sheme na razpisu izpadla iz te sheme. Težava je, ker prostori inkubatorja niso v javni lasti temveč v lasti RCR- a. Za vse objekte na zgornji strani je bila na SDH poslana pobuda za sklic sestanka na temo prenosa zemljišč, saj je želja, da se občina vključi v evropske projekte revitalizacije rudarskih področij, zato bo občina vztrajala pri prenosu zemljišč na občino na tem območju, kar bo podlaga za pridobivanje sredstev za revitalizacijo.

Franci Bokal je podal pobudo, da se tudi zemljišča, ki so bila v lasti RTH in so že prenesena na Stanovanjski (mogoče sklad kmetijskih zemljišč) sklad, poskušajo prenesti na lokalno skupnost. Župan je pojasnil, da je v tej coni večina zemljišč v lasti podjetja RTH. Izdelan je tudi seznam nepremičnin, ki naj bi se prenesle na lokalno skupnost. Direktor podjetja RTH je že večkrat povedal, da Ministrstvo za finance zahteva prodajo teh zemljišč, vendar bo občina poskušala z SDH skleniti dogovor za zemljišča ki naj bi se prenesla na občino.

Vojka Povše Krasnik je podala pobuda, da se ena izmed sej izključno nameni rudarjenju, ekologiji, sanaciji .. na katero naj bi bil vabljen tudi direktor RTH.

Župan je pojasnil, da je pred današnjo sejo že opravil pogovor z direktorjem RTH in se dogovoril, da pride na naslednjo sejo občinskega sveta. Dalje je povedal, da se bodo v letošnjem letu s sredstvi RTH urejale cesta Hribarnik, del ceste Padlih Borcev in sanacija površine v Studencih, za zemljišče na Leši potekajo aktivnosti za pridobitev zemljišča, uredila se bo dokumentacija za pešpot Brnica - Dol, območje Ojstrega in Resnica, stavbi znotraj OPPN se bosta rušili dve stavbi v tem letu. Dokončna ureditev Ceste padlih Borcev in na Lešo pa je predvidena za naslednje leto.

Igor Pogačnik je izpostavil, da se mu ne zdi prav, da ostaja ureditev ceste na Lešo za prihodnje leto, predvsem iz razloga, ker je tam predvidena izgradnja Doma starejših, in če ne bo cesta končano kot je predvideno, po njegovem mnenju dom na Leši ne bo zgrajen, razen če bo občina investirala v izgradnjo le-tega.

Župan je glede izgradnje ceste pojasnil, da je želja občine, da se cesta uredi v enem kosu, zato se bo letos uredila cesta Hribarnik in cesta na Lešo prihodnje leto v celoti.

Občinski svet je soglasno, s 16 glasovi ZA, sprejel naslednji SKLEP: Občinski svet Občine Hrastnik sprejme predlog Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje EUP HR94 v drugi obravnavi.

Občinski svet Občine Hrastnik sprejme predlog Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje EUP HR94 v drugi obravnavi