Točka zapisnika

4. Obravnava poslovnega in finančnega poročila javnih zavodov, katerih soustanoviteljica je Občina Hrastnik, za leto 2021: Center za socialno delo Zasavje, enota Hrastnik, Zasavske lekarne Trbovlje, Zasavska ljudska univerza

Ker so svetniki poročila že prejeli, direktorji in ravnatelji javnih zavodov niso predstavljali poročil, temveč so bili na voljo za morebitna vprašanja in pojasnila

To točko dnevnega reda je obravnaval Odbor za družbene dejavnosti, poročilo je bilo svetnikom posredovano.

Gregor Pajić je povedal, da je iz poročila CSD razbrati, da je v osnovni šoli v naši občini več medvrstniškega nasilja, kot v ostalih občinah. V razpravi na odboru je bilo podanih nekaj predlogov, ki bi pripomogli k znižanju nasilja in sicer naj se CSD kolikor je možno vključi v sodelovanje z osnovno šolo, s socialno delavko na šoli, s kurativnimi pristopi... pri čemer pa mora svojo vlogo odigrati tudi šola. S strani CSD je bila dana obljuba, da se bo izvajalo več izobraževalnih vsebin za učitelje in otroke in prosi, da se številke o medvrstniškem nasilju znižajo ne samo v osnovni šoli temveč tudi v sami občini.

Barbara Brglez, vodja enote Hrastnik CSD je povedala, da je na odboru res tekla razprava o medvrstniškem nasilju v osnovni šoli, kar je širša problematika te družbe. S to tematiko se ukvarjajo vsi centri v Zasavju in vsi deležniki, ki v ta problem sodijo (OŠ, starši, policijske postaje in zdravstveni domovi). Zakaj je glede na Zasavje, ravno v Hrastniku najvišji delež težav mladostnikov v odraščanju, je nemogoče zaznati. Mogoče zato, ker te primere dobijo sporočene in jih obravnavajo. S to težavo so že seznanili šolo in občino, so tudi v dobrem sodelovanju s policijsko postajo Hrastnik in z ostalim strokovnimi službami, ki v ta program sodijo. S šolo potekajo dogovori o izobraževanju na preventivni ravni, ki bi se lahko povečali, in v naslednjem šolskem letu bodo povečali in razširili teme, ki bodo obravnavane tako pri osnovnošolcih kot pri učiteljih. Obstaja pa protokol sodelovanja, ki je na ravni že zaznanih težav in v ta protokol ne morejo posegati. Dalje je povedala, da je v Zasavju Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov s sedežem v Trbovljah, kjer pa je čakalna doba trenutno 1 leto, kar je nezaslišano in nesprejemljivo. Na to problematiko so že opozorili, poskušala bo vstopiti v kontakt z direktorjem Zdravstvenega doma Trbovlje, da se poskuša ugotoviti ali je možno zagotoviti ustrezno pomoč iz pravic osnovnega zdravstvenega zavarovanja, kar seveda je prvenstvena naloga. S to problematiko je seznanjena tudi občina Hrastnik in že potekajo pogovori na kašen način bi lahko tudi s strani občine pristopili k reševanju tega problema. Stroški za obravnave v katero je vključenih 10 otrok, za katerega je obravnava individualna in traja približno 10 srečanj, znašajo nekje 1.000,00 €, kar ne bi smela biti težava, saj gre tu za potrebe naših otrok. Intenzivno bodo še nadaljevali v tej smeri in pričakuje, da bodo prvi zametki že v pričetku meseca septembra.

Občinski svet je s soglasno sprejel naslednji

SKLEP: Občinski svet Občine Hrastnik se je seznanil s poslovnim in finančnim poročilom javnih zavodov za leto 2021 katerih soustanoviteljica je Občina Hrastnik in Centra za socialno delo Zasavje.

Občinski svet Občine Hrastnik se je seznanil s poslovnim in finančnim poročilom javnih zavodov za leto 2021 katerih soustanoviteljica je Občina Hrastnik in Centra za socialno delo Zasavje.