Točka zapisnika

9. ­Informacije župana o aktualnih zadevah ter vprašanja in pobude

Župan je podal naslednje informacije:

  • OIC: izvajalec del mora pridobiti še zadnje dovoljenje za odklop električne energije na objektih, nato sledi rušenje objektov - od podjetja TKI do Steklarne Hrastnik. V času rušenja bo prihajalo do občasnih zapor ceste, saj se objekti nahajajo tik ob cesti
  • Kanalizacija: na območju Pot na Kal je urejanje kanalizacijskega omrežja že pri koncu, v Prapretnem se dela izvajajo, in počasi se bodo selila na Veličkovo cesto in Novi log, kasneje pa še na Cesto padlih borcev in Pot Josipa Brinarja.
  • Dom starejših občanov Hrastnik: dokumentacija za izdajo gradbenega dovoljenja je oddana. Prišlo pa je do zamika pri urejanju ceste na Lešo - gre za investicijo Petrola, kjer je ob sami komunalni infrastrukturi potrebno umestiti vode Petrola v samo cesto. V tem mesecu se bo pričelo z s škarpiranjem, in nato sledi še položitev vseh potrebnih vodov– kanalizacijski, vodovodni, elektro, ..
  • Resnica: s podjetjem Spekter je bil zaključen izbor izvajalca za pripravo gradbenega dovoljenja, nato sledi izbor izvajalca in PZI
  • Cesta na Kovk tik pred začetkom del.
  • Projekti potrjeni s participatornim proračunom: številni projekt so še sredi realizacije, nekatera igrala v posameznih KS so že urejena, nekatera pa so v teh dneh v zaključevanju.
  • Energetska sanacija Vrtca: pridobili smo odločbo za energetsko sanacijo vrtca, sledi razpis za izbor izvajalca, da se lahko prične čim prej z deli, ki naj bi bila v večini opravljena v času poletnih počitnic.
  • Sončna elektrarna na OŠ: po prejemu odločbe za priključek sončne elektrarne na šoli, na elektro omrežju bo sledil izbor izvajalca, dela pa naj bi bil v večini opravljena do meseca septembra.
  • Otvoritve: v mesecu juniju je predvidena otvoritev mesnice na Tržnici in trgovine NKD v prostorih bivše Modiane, z Mercatorjem potekajo pogovori glede oživitve zgornjih prostorov » Blagovnice«, kjer naj bi bil inkubator.

Vinko Žagar je podal pobudo za ureditev travnatega dela ob robu tartanske steze, ureditev ustrezne zaščite z mrežami okrog štadiona, ter zamenjava stebrov in ograje na igrišču.

Župan je pojasnil, da je bila trava ob robu steze urejana ravno danes, potrebno je še narisati črte na stezi , dodatno pa so urejene še dve leseni hišici ob stezi. Zaščitne mreže bodo nameščene jutri, stebri pa trenutno zaradi previsoke investicije ne bodo zamenjani, bo pa možno v prihodnje zamenjati stebre in ohraniti novo zaščitno mrežo. V nadaljevanju je povedal, da se bo do odprtja pešpoti uredila tudi zaščitna mreža ob malem igrišču. Po dopolnitvi Sklepa o uvedbi video nadzora na območju občine Hrastnik, bodo nameščene še dodatne 4 video kamere za videonadzor na območju Športnega parka, ki bo nato lahko odprt tudi v kasnejših urah. Želja je bila tudi, da bi se odstranila divja češnja, tik ob športnem parku, ampak je na zasebni lastnini in lastnik ne želi sodelovati z občino.

Vojka Povše Krasnik je izpostavila, da je na Dolu zobna šolska ambulanta zaprta že nekaj časa ( zaradi porodniškega dopusta bo zaprta do nadaljnjega) in dala pobudo, da se čimprej uredi in odpre ambulanta (to bi se lahko znotraj Zdravstvenega doma s prerazporeditvijo oz. reorganizacijo). Podala je še pobudo, da podjetje Komunala Hrastnik na pokopališču na Dolu večkrat opravi odvoz smeti.

Župan je povedal, da bosta obe pobudi posredovani pristojnim (Zdravstvenemu domu Hrastnik in Komunali Hrastnik).

Igor Pogačnik je izpostavil meglico, ki se zadnje čase vali iz spodnjega dela Hrastnika – ki pa ni vremenski pojav. Prisotne pa je povabil na koncert Slovenske vojske, ki ga 4. junija 2022, organizira Občinsko združenje Slovenskih častnikov Hrastnik.

Župan je odgovoril, da bosta pozvani podjetji TKI in Steklarna za odgovor. Želja občine je, da se pri vsakem dogodku, ki je vpisan v SPIN obvesti občanke in občane, kaj se je zgodilo.

Kristina Drstvenšek je pohvalila novo otroško igrišče pri športnem parku, in predlagala, da se na asfaltni površini na tem območju narišejo kakšne otroške igre ( restanc,…) Podala je tudi pobudo, da se na tem območju uredi še stranišče, mogoče prenosno, ker trenutno zelo smrdi po urinu, ter ureditev sence pri igralih.

Župan je odgovoril, da z Vrtcem že potekajo dogovori, da bodo vzgojiteljice vrtca s KRC-em narisale talne igre. Glede smradu po urinu pri igralih je pojasnil, da je na območju igral nameščen videonadzor, prav tako bo nameščena ograja pod stopnicami, saj je to del, ki ga videokamere ne ujamejo in nekateri tam opravljajo svojo potrebo. Je pa dogovor s KRC-em, da lahko otroci uporabljajo stranišče na bazenu. Glede sence, pa je župan še pojasnil, da je načrtovana zasaditev večjih dreves, ki bodo dala senco.

Franci Bokal je dal pobudo, da AGM Nemec na površinah, kjer je izvajal zimsko službo, očisti cestišče saj je pesek še vedno tam. Zanimalo ga je še, kako je z ureditvijo vodovoda na Kalu. Izpostavil pa je tudi urejanje OIC, kjer se že en mesec nič ne dogaja, pa je več investicij vezanih na ta projekt.

Župan je glede čiščenja ceste povedal, da se bo pobuda posredovala na Komunalo Hrastnik. Glede vodovoda pa je pojasnil, da je v preteklem tednu izvajala zadnja faza projekta, ki naj bi bila tik pred priključkom.

Franci Bokal je dodal, da so območja, kjer je pluženje izvajala Komunala Hrastnik očiščena in urejena, ostali deli ceste, kjer je pluženje izvajalo podjetje AGM NEMC pa ni očiščeno.

Župan je pojasnil, da je pogodba za Letno in zimsko vzdrževanje cest sklenjena s podjetjem Komunala Hrastnik, zato je ona v pogodbenem razmerju s podizvajalcem in ne občina, se pa strinja da mora tudi podizvajalec opraviti svoje delo. Dalje je glede OIC povedal, da ne drži, da se nič ne dogaja, izvajajo se odklopi objektov od različnih vodov, pričenjajo se tudi rušitvena dela. V ponedeljek je bil tudi na Direkciji RS za ceste sestanek, saj se razpis za urejanje ceste od tovarne TKI do mosta čez Savo ponavlja iz razloga, ker so bile ponudbe višje od projektantskih in zagotovljenih cen. Cesta mimo obeh objektov, se mora graditi vzporedno z OIC, rušitvena dela bodo potekala do jeseni, in do takrat mora država izbrati izvajalca za gradnjo ceste (od mostu čez Savo do konca objektov TKI) v sklopu katere se bo nivo ceste pri TKI, bo dvignil za 1m, zamenjala se bo celotna ograja, očistilo se bo drevje nad Steklarno Hrastnik in pregledalo oporne zidove. Gre pa za projekt, ki bo s strani direkcije trajal dve leti.

Seja je bila zaključena ob 18:15 uri.