Točka zapisnika

9. ­ Informacije župana o aktualnih zadevah ter vprašanja in pobude

Župan je podal naslednje informacije:

  • Dom starejših občanov Hrastnik: Čaka se odziv Direkcije RS za vode, na projektne pogoje, na podlagi katerega lahko vložimo dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, sledi prenos zemljišč in gradbenega dovoljenja na Dom starejših Hrastnik in nato naj bi država prevzela celotno realizacijo projekta za nadaljevanje. Najprej naj bi se izvedel razpis za izvajalca PZI ter izvajalca gradbenih del kar naj bi bilo zaključeno do meseca oktobra, v proračunu RS so tudi zagotovljena sredstva za začetek del. Ta teden se že trasira cesta, gre za zakoličbo in postavitev samega delovišča, en del projekta se bo zaradi sprememb v OPPN-ju tudi malo drugače sprojektiral. Glavnina del se na tej cesti pričenja v mesecu maju in bo zaključena skladno s pripravo projektne dokumentacije do konca poletja, ko naj bila cesta s komunalno ureditvijo na Leši zaključena.
  • Energetska sanacija Vrtca In Zdravstvenega doma Hrastnik: v naslednjih tednih pričakujemo odločbo za energetske sanacije obeh objektov, in ko prejmemo odločbe bo naslednji korak izbor izvajalca, glavnina del bi (zamenjavo oken in strehe) bila izvedena med poletnimi počitnicami.
  • Atletska steza v Športnem parku na Dolu: poteka zadnja faza projekta ureditve atletske steze v Športnem parku na Logu -Resnica: smo v fazi, ko se izvaja geologija, narejen je geodetski posnetek, pripravlja se del dokumentacije, zbira projektne pogoje, ki se bodo kasneje s pripravo dokumentacije za gradbeno dovoljenje preverjali pri vseh nosilcih urejanja prostora, kar bo podlaga za oddajo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Po pridobitvi le tega, se bo nadaljevalo z izborom izvajalca za PZI ter za izvedbo del.
  • Cesta Sp. Marno : pogodba za cesto sp. Marno s pločnikom od podjetja Forstek do sp. Marnega je podpisana, narejena je bila uvedba v delo izvajalca, in je 270 dni, ki je začel teči v mesecu februarju.
  • Cesta Dol: usklajujejo se zadnje podrobnosti za urejanje lastništva s krajani Dola, ki niso prodajali nepremičnine, ampak prodajajo del zemljišča. Zaključen je razpis za izbor izvajalca za rušenje prvih hiš od podjetja Forstek proti centru Dola, kar pomeni, da bo lahko izvajalec prve tri hiše porušil precej kmalu. Sledilo bo rušenje hiš naprej proti centru Dola in rušenje Gasilskega doma. V tem času je bila postavljena tudi nova Telekomova postaja in priključena na omrežje kar je bil pogoj, da se lahko stari gasilski dom na Dolu poruši. Prepričan je, da bodo vse rušitve in vsa lastniška razmerja letos urejena, dokončana vsa projektna dokumentacija, in da se bo že letos lahko opravil izbor izvajalca, v prihodnjem letu pa začetek izgradnje nove sodobne ceste čez Dol
  • Cesta mimo OIC: v pripravi je razpis za ureditev ceste mimo obrtne cone, v spodnjem delu Hrastnika, in gre za močan cestni odsek, kjer se cesta dviguje na eni točki in hkrati tudi razširja, da bo OIC imela odstavni pas posebej za obrtno cono.
  • Cesta »Riklov most« do pod Skalo: izvedla se bo preplastitev ceste v tem delu, v sklopu urejanja cesta Spodnje Marno.
  • Cesta Rinaldo : je v zaključni fazi, škarpiranje in cesta v zgornjem delu sta že skoraj zaključena, potrebna je še ureditev spodnjega dela ceste pri uvozu v kamnolom, kjer naj bi prišlo do preplastitve ceste, saj je bilo cestišče med deli poškodovano.
  • Krožišče pri Sparu: jutri je sklican sestanek s podjetjem Spar glede krožišča pri trgovini Spar. Potrebna bi bila sprememba režima parkiranja, za katerega je potrebno dobiti pet soglasij, saj je tam 5 različnih lastnikov. Pripravljene so bile različice krožišča, ki jih je potrebno uskladiti z direkcijo in lastniki, zaradi režima parkiranja. Prepričan je, da bomo projektno dokumentacijo letos pripeljali do konca, direkcija RS je zagotovila, da bodo prihodnje leto tako krožišče pri Sparu, kot tudi tisto pri tržnici poskušali vključiti v letni program.
  • Cesta G2/108: zaključene so bile še zadnje pripombe na državni prostorski načrt, s strani ministra je bila tudi dana obljuba, da bo pred volitvami ta postopek zaključen in bomo po desetih letih lahko končno rekli, da je potrjen državni prostorski načrt, kar bi pomenilo zaključek projektiranja ceste G2/108, temu sledi izbor izvajalca in naslednje leto začetek del za most čez Savo in priključek Krnice. Celoten projekt naj bi bil zaključen v sredini leta 2024,leta 2023 pa del, ki je sofinanciran iz Dogovora za razvoj regij.
  • Cesta Trbovlje- Prebold: izvajajo se številni sestanki za to cesto
  • Vodovod Kal: v teku je izgradnja vodovoda Kal, rok je do konca meseca aprila
  • Cesta Marno Brdce: dela so se pričela izvajati, graditi, hkrati je to tudi večina del zaključenih na plazu Marno( plaz pri Domu KS) in plazu Brdce
  • Pešpoti: smo tik pred podpisom pogodbe z izvajalci za ureditev pešpot Dom starejših in Zdravstveni dom, ki naj bi se začela graditi še v tem mesecu. Ureja se tudi pešpot v Prapretnem, ki gre za povezovalno pot, katero ureditev je predlagala KS
  • Po zaključku del na odseku Rinaldo se bo pričelo z deli na odseku Bursič - Lipoglavšek.
  • Cesta Turje – Kovk: smo tik pred izborom izvajalca za cesto Turje – Kovk, ki naj bi se pričela urejati v roku enega meseca in gre za največjo investicijo v tej KS v tem mandatnem obdobju
  • Kanalizacija: smo v izvajanju projekta na območju Pot na Kal, v prihodnjih tednih naj bi se dela razširila še na drugo delovišče v Prapretnem in potem po planu naprej
  • OIC: podpisane so vse pogodbe (tudi za nadzor in medije), jutri bo uvedba v delo in čez teden, dva se pričenja z rušenjem celotne stanovanjske soseske na tem območju. Z direktorjema obeh podjetij usklajujemo novinarsko konferenco, na kateri bosta obe podjetji predstavili svoje načrte v tem delu Hrastnika za naslednjih nekaj let.

Igor Pogačnik je podal pobudo, da se od vzdrževalca državne ceste skozi Hrastnik zahteva, da popravi kolesnice, v katerih se nabira voda, pokrove jaškov, ki ropotajo in očisti zaraščene robniki ceste. Ponovno je opozoril na nevzdrževane stebre javne razsvetljave, ki posledično kazijo okolico.

Tomaž Sihur je glede vzdrževanja državnih cest pojasnil, da je na nekaterih delih cestišča res potrebno urediti kolesnice, sicer pa meni, da so ceste v Hrastniku dobro vzdrževane. Dalje je še povedal, da je del zelenja, ki raste tudi na občinskih površinah, to so pločniki, kjer pa je prepovedano polivati oz. preprečevati rast zelenja z nedovoljenimi substrati, zato je mogoče potrebnega malo več dela, da se to prepreči. Glede stebrov javne razsvetljave pa je pojasnil, da so v zaključnih mesecih leta 2021 že imeli dogovorjeno pleskanje približno 50 stebrov javne razsvetljave, ki bo v pomladnih mesecih tudi realizirano.

Seja je bila zaključena ob 19:05 uri.