Točka zapisnika

6. Informacije župana o aktualnih zadevah ter vprašanja in pobude

Župan je podal naslednje informacije:

  • sestanek Z DVK: Zaradi pomisleka o združevanju volilnih okrajev, s čimer je občanom Hrastnika onemogočeno predčasno glasovanje v občini Hrastnik je bil s predstavniki volilne komisije in Državne volilne komisije opravljen sestanek, na katerem je bil sklenjen dogovor, da bo predčasno glasovanje v prihodnje omogočeno tudi v Hrastniku.

  • Resnica: na eni izmed naslednjih sej občinskega sveta, bo opravljena obravnava točke lokacijska preveritev. Vzporedno se pripravlja tudi ostala dokumentacija, kateri sledi iskanje možnosti financiranja (prodaja določenega dela občinskih stanovanj po Stanovanjskem programu iz leta 2018, in z možnim kreditiranjem). Glede na dinamiko del, ki naj bi se pričela v prihodnjem letu, kredita glede na prodajo stanovanj, v prihodnjem letu še ne bomo potrebovali, za leto 2023 pa. V prihodnjih mesecih bo znana tudi celotna investicija in bo potrebno v Razvojnem programu v okviru rebalansa za prihodnje leto načrtovati delež te investicije.

  • Šporni park na Logu: izbor izvajalca je zaključen, izvedena je bila tudi uvedba v delo, rok za izvedbo del pa je 30.11.2021.

  • Sprememba OPN: V drugi polovici meseca novembra bo občina pričela z zbiranjem pobud za spremembo občinskega podrobnega načrta. Pobude se bodo pričele zbirati na podlagi javnega poziva, in po zaključenem zbiranju pobud bodo strokovne službe občinske uprave pričele z potrebnimi postopki - pregledom vlog, pridobitvijo soglasij,..

  • razpis za direktorja: Danes je bil na spletni strani občine objavljen tudi razpis za direktorja Komunale Hrastnik

  • Vodovod na Kalu: Jutri se pričnejo dela na vodovodu Kalu, ki naj bi bil zaključen še v letošnjem letu

  • cesta Rinaldo: preplastitev in dokončanje investicije je predvideno do konca meseca novembra.

  • cesta sp. Marno: razpis za cesto in pločnik sp. Marno je pripravljen, in naj bi bil objavljen še v letošnjem letu.

  • Mlakarjevo stanovanje: Dela so v teku, večino jih je že zaključenih, čaka nas še zaključni sloj.

  • V mesecu novembru se bo uredil tudi del asfalta pred ZD Hrastnik

  • Podpisanih je nekaj pogodb za ureditev cest v posameznih krajevnih skupnostih, kjer naj bi izvajalci pričeli z delom (Cesta Marno - Brdce, cesta Kladje- Ruda cesta Retje, odsek ceste Boben, po zaključku del Rinaldo)

  • COVID: njegovo stališče je, da občina ni ta, ki daje smernice v zvezi s tem, temveč je za to pristojna država. Želimo si, da bi bilo v Hrastniku okužb čim manj, da lahko čimbolj normalno živimo tudi v prihodnjih mesecih. Za enkrat so obeti slabi, saj je bilo v zadnjih dneh v Hrastniku veliko okužb, kljub visoki precepljenosti v občini.

Vinko Žagar je izpostavil problematiko, ki se nanaša na Zdravstveni dom Hrastnik in na zdravstveno oskrbo občank in občanov, ki je dejansko temeljnega pomena v občini. Želel je informacijo, glede stanja v ZD Hrastnik, saj so velik problem zdravniki, in tudi drugo zdravstveno osebje.

Župan je povedal, da je v preteklih tednih opravil več sestankov z zdravniki, na katerem so iskali skupne rešitve, glede dodatnega zdravnika in težav, ki jih zdravniki imajo. Od direktorja, tudi pričakuje, da zdravnikom prisluhne glede uvedbe ločenega delovišča. Saj gre za dejstvo, da zdravniki v svojih ambulantah, ob dnevih ko so tudi dežurni, morajo zapustiti svojo ambulanto in iti na teren, kar pomeni, da naročeni pacienti čakajo, dokler se zdravnik ne vrne s terena. Posledično prihaja do slabe volje med pacienti, in med tistimi ki ne dobijo sestre na telefon,..

Težave našega zdravstvenega doma - pomanjkanje zdravnika, se pojavljajo že zadnjih 5 let. Bo pa v ZD Hrastnik po opravljenem izpitu, opravljala delo zdravnica iz Črne gore dr. Jelena Njunjić. Dva od zdravnikov sta bila tudi v bolniškem staležu, zato so tudi bili opravljeni pogovori z mladimi zdravniki iz drugje, da vsaj pokrijejo dežurstva. Res je tudi, da ZD Hrastnik nekaj dni ponoči ni imel dežurnega zdravnika, zato so prosili sosednje ZD da pomagajo. Na Ministrstvu za zdravje je bil opravljen tudi sestanek glede urejanja nujne medicinske pomoči v Zasavju. Včeraj bi moral biti v Zagorju tudi sestanek z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zdravje g. Vindišarjem in vsemi tremi direktorji zasavskih zdravstvenih domovi in župani, vendar je bil sestanek zaradi trenutne situacije s Covidom prestavljen. Dejstvo je tudi to, da nas vsake tri mesece spomnijo, da se bo pričel izvajati pilotni projekt. V splošnem dogovoru je bilo zapisano, da naj bi se pilotni projekt postopoma pričel uvajati in predvideva 12 urno dežurno službo v Hrastniku za vseh sedem dni v tednu, ter 24 urno nujno reševalno vozilo, kar v praksi pomeni, da čez noč izgubimo zdravnika. Tako občina Zagorje ob Savi, kot Hrastnik se zaenkrat s takšnim predlogom ne strinjata. Dejstvo je, da je v ZD Hrastnik zdravnikov v tem trenutku premalo, zato se bo iskalo rešitve. Dalje je še povedal, da je v tem tednu opravil razgovor tudi z zaposlenimi v zdravstvenem domu in da so se dogovorili, da se še sestanejo in iščejo rešitve. Gre za splošno nezadovoljstvo in tudi odnosi v zdravstvenem domu so ena od stvari, o katerih bodo tekli pogovori, kot tudi o aktivnem strokovnem vodji. Situacija je zelo resna in z direktorjem bosta v naslednjih dneh opravila pogovor z zdravniki ter glavno sestro in upa da se bodo stvari kmalu obrnile na bolje.

Gregor Pajić je povedal, da je župan seznanjen s celotno situacijo, ter da je že vse pojasni, k čemur nima več kaj dodati.

Župan je še predlagal, da se do decembrske seje občinskega sveta pripravi pisno poročilo za obravnavo na svetu.

Vinko Žagar je poudaril, da se strinja s predlogom, da se pripravi poročilo o tem, da se o tem opravi razprava na naslednji seji.

Gregor Pajić je podal predlog, da se stop znak na cesti od Doma starejših proti Šparu, prestavi na prednostno cesto.

Župan je povedal, da bo predlog posredovan Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, da ga prouči.

Igor Pogačnik je izpostavil padajoče kamenje na pešpoti ob potoku Bobnu in zamenjavo desk na brvi, ki grozijo da se bodo zlomile.

Župan je pojasnil, da je s strani Komunale Hrastnik padajoče kamenje že bilo odstranjeno. Dalje je glede brvi povedal, da je bila želja, da bo brv urejena že v letošnjem letu, kot je bila tudi pešpot s strani Študentske delovne brigade, bo pa sigurno urejena v prihodnjem letu. Povedal je še, da se pripravlja dokumentacija za postavitev brvi čez potok na Dolu pri Hrastniku, ki je bila odstranjena in bo prestavljena višje, da bo šla mimo pokopališča in ne čez pokopališče.

Igor Pogačnik je še dodal, da padajoče kamenje ni stvar Komunale Hrastnik, temveč je potrebno postaviti zaščitno mrežo, da prepreči rušenje brežine.

Tomaž Sihur je pojasnil, da sta za zaščito brežine predvideni dve varianti, in sicer, da se namestijo že prefabricirani betonski elementi, ali pa leseni elementi, in bo to vsekakor realizirano v prihodnjem letu. Ureditev brvi, pa kot je že bilo rečeno s strani župana, je bila predvidena in delno že naročena, ne pa tudi še izvedena.

Primož Frajle je podal pobudo za ureditev zaraščene okolice okrog starejše hiše ob cesti od Komunale proti Bobnu.

Župan povedal, da gre najbrž za zasebno lastnino, na katero občina ne more posegati, se bo pa preverilo ali se da kaj urediti.

Nermin Bajramović je dal pobudo za postavitev zabojnika za mešane odpadke v Prapretnem, saj so na obeh ekoloških otokih nameščeni zabojniki namenjeni plastiki in papirju, sprehajalci pa na tem območju nimajo kam odlagati ostalih mešanih odpadkov.

Župan povedal da bo vprašanje oz. pobuda posredovana Komunali Hrastnik.

Timotej Funkel je dal pobudo za ureditev dostopa do Komunale, saj so ob deževju na parkirišču velike luže in otežujejo dostop do podjetja. Dalje ga je zanimalo ali občina razmišljala o tem, da bi se podjetje Komunala prestavilo kam drugam, predvsem zaradi prostorske stiske, saj meni, če je podjetje v lasti občine, naj se jim da na razpolago sredstva in prostore da bodo uspešno in dobro delali.

Župan je povedal, da bo pobuda predana Komunali, in še pojasnil, da je parkirišče pred podjetjem v 40 % lasti podjetja, v 60 % pa v lasti privat lastnikov, ki so solastniki tega objeta. Strinja se s tem, da je potrebno pristopiti k načrtu razvoja Komunale za naprej in iskati drugo lokacijo ali odkupiti zaenkrat vsaj kakšen prostor, da lahko Komunala prične s svojo razširjeno dejavnostjo. Se pa o tem že pogovarjajo na Nadzornem odboru podjetja. Župan je še povedal, da na tem mestu izreka pohvalo komunali, ki so jo podali prebivalci na območju Kala in Turja- Gore, da je v zadnjem obdobju odkar Komunala upravlja z cestami opazna izboljšava in da se ceste redno čisti.

Vojka Povše Krasnik je ponovno dala pobudo glede energetski sanaciji poslovilnega objekta na pokopališču na Dolu. Potrebno bi bilo urediti tudi mrliški vežici A in C, ki sta v zelo slabem stanju, pušča pa tudi streha. Ob tem pa je omenila tudi javno pot preko pokopališča , ki bi jo bilo potrebno ponovno asfaltirati in malo posodobiti. Druga investicija pa naj bi bila tudi ureditev hladilne komore.

Župan je povedal, da bo pobuda predana Komunali Hrastnik.

Seja je bila zaključena ob 19:20 uri.