Točka zapisnika

4. Proračun občine Hrastnik za leto 2022 - prva obravnava

Uvodno obrazložitev je podala Lara Gornik, vodja Oddelka za proračun, finance in administrativne zadeve.

To točko dnevnega reda je obravnaval Odbor za gospodarski razvoj in proračun, Odbor za varstvo okolja, urejanje prostora in infrastrukturo in Odbor za družbene dejavnosti in gospodarstvo, poročila odborov so bila svetnikom posredovana.

Župan je pojasnil, da bo med prvo in drugo obravnavo proračuna prišlo do vsaj ene večje spremembe in sicer pri projektu OIC Steklarna – TKI Hrastnik, saj je zaradi spremembe gradbenih cen na trgu in večjega obsega del, narasla vrednost projekta, v primerjavi z oceno iz leta 2018. S partnerji v projektu, podjetjem Plinovodi, TKI Hrastnik in Steklarno Hrastnik se išče skupen dogovor o zagotovitvi dodatnih virov za pokritje nastale razlike, kar bo predstavljalo ustrezno podlago v proračunu za izvedbo postopkov za izbor izvajalca. Ministrstvo za gospodarstvo in Ministrstvo za okolje sta soglašala, da se sredstva prerazporedi in se bo črpanje izvedlo v letih 2022 in 2023. Povedal je še, da se je v preteklih dneh zaključil izbor izvajalca za sekundarno kanalizacijsko omrežje kateremu sledi podpis pogodbe in uvedba v delo.

Timotej Funkel je podal pripombo v okviru postavke financiranja v krajevnih skupnostih, ki se nanaša na ureditev dela ceste Laz – Muratovič in Hafner, katera bi se morala financirati iz postavke za vzdrževanje cest in se ne bi smela upoštevati v kvoto sredstev, namenjenih krajevni skupnosti, saj je krajevna skupnost podala samo soglasje, da se ta ureditev opravi.

Župan je predlagal, da se do naslednje obravnave proračuna na to temo opravi pogovor.

Vinko Žagar je povedal, da je letošnji proračun rekorden in opozoril, da vse investicije in prioritetni projekti na nek način kulminirajo v leti 2022 in 2023. Tu vidi eno veliko težavo, in sicer velik del sredstva so tudi sredstva Evropske kohezijske politike, za katere vemo, je rok 31.12. 2023. Ob vseh investicijah, ga skrbi, da bo nastala težava pri realizaciji vseh teh investicij (cene gradbeništva se višajo), saj kot vidimo že imamo težave pri izboru izvajalca. Vesel, je da smo uspeli pridobiti izvajalca za sekundarno kanalizacijsko omrežje, ga pa toliko bolj skrbi za projekt OIC, saj je to veliko bolj zahtevna investicija, ki je problematična tako z vidika izvedbe kot pridobitve sredstev. Pri projektiranju oz. iskanju prave okvirne vrednosti je mogoče signal izvajalcem, da bodo tudi tu na določen način kalkulirali, kar mu ni všeč. Je pa verjetno to potrebno narediti, ker se bomo drugače srečali s težavami pri izvedbi samega javnega naročila. Apeliral je na občinsko upravo, da je zelo pomembno, da vse investicije, tudi če jih ne bomo uspeli zaključiti pravi čas, jih vsaj v večji meri izvedemo, ker to tudi pomeni, da bomo skozi neko tranzicijo v naslednjo finančno perspektivo lahko mogoče obdržali ta evropska sredstva, saj se nam bo v nasprotnem primeru dejansko konec leta 2023 zgodilo tudi to, da bi ta del, ki bi ga lahko končali, pa ga ne v primernem obsegu, morali vrniti. Povedal je še, da je na Odboru za varstvo okolja, urejanje prostora in infrastrukturo prejel odgovor, da še obstaja trdnost zavez obeh podjetij, tako Steklarne kot TKI, da bosta po izgradnji cone šli v svoje predvidene investicije, ker bi v nasprotnem primeru to bila katastrofa.

Župan je povedal, da so se s težavo glede izdajanja odločb na kohezijskih projektih, ki so bile večinoma izdane v zadnjih štirih mesecih, soočale vse občine. Upa in verjame, da bomo to z državo znali uspešno rešiti in da bodo tudi izvajalci znali rešiti naše časovne omejitev. Povedal je še, da imajo z direktorji podjetij Steklarne in Tki tedenske koordinacije in da imajo le-ti, trdno namero glede investicij. Res pa je, da se je pa pojavil pomislek pri Steklarni, da bi namembnost tega dela objekta regulirali v primerjavi s tem, kaj se bo pri njih dogajalo z razvojem podjetja. Povedal je tudi to, da so vsi stanovalci na tem območju že izseljeni.

Franci Bokal je povedal, da v proračunu za prihodnje leto ni predvidenih sredstev za most čez reko Savo. Dalje je še povedal, da bo potrebno pričeti z deli v OIC čim prej, bo pa verjetno naš proračuna za sofinanciranje v vse projektov premajhen, in glede na to da občina trenutno ni preveč zadolžena,se lahko zadolži če bo potrebno in začnemo z realizacijo projektov.

Župan je glede ureditve ceste Hrastnik – Zidani most pojasnil, da še zadeva na strani MGRT in MOP ni dokončana, sprejema se državni prostorski načrt, kjer pa se je pojavila težava pri kmetiji Vec v Radečah. Je pa dejstvo, da sredstva za ureditev te ceste ne bodo stvar našega proračuna, saj bo to izvajala Direkcijo RS za infrastrukturo.

Občinski svet je z 14 glasovi za sprejel naslednji SKLEP 1: Občinski svet Občine Hrastnik je potrdil 1. predlog Proračuna Občine Hrastnik za leto 2022 z Odlokom o proračunu Občine Hrastnik za leto 2022, kot primerno osnovo za nadaljevanje postopka sprejemanja proračuna za leto 2022.

Občinski svet je soglasno sprejel naslednji SKLEP 2: Občinski svet Občine Hrastnik potrjuje Letni načrt prodaje finančnega premoženja Občine Hrastnik za leto 2022.

Občinski svet je soglasno sprejel naslednji SKLEP 3: Občinski svet Občine Hrastnik potrjuje Letni načrt ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Hrastnik za leto 2022.

Občinski svet Občine Hrastnik je potrdil 1. predlog Proračuna Občine Hrastnik za leto 2022 z Odlokom o proračunu Občine Hrastnik za leto 2022, kot primerno osnovo za nadaljevanje postopka sprejemanja proračuna za leto 2022
Občinski svet Občine Hrastnik potrjuje Letni načrt prodaje finančnega premoženja Občine Hrastnik za leto 2022
Občinski svet Občine Hrastnik potrjuje Letni načrt ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Hrastnik za leto 2022
Občinski svet Občine Hrastnik je potrdil 1. predlog Proračuna Občine Hrastnik za leto 2022 z Odlokom o proračunu Občine Hrastnik za leto 2022, kot primerno osnovo za nadaljevanje postopka sprejemanja proračuna za leto 2022