Točka zapisnika

3. Odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju občine Hrastnik - prva obravnava predloga odloka

Uvodno obrazložitev je podal Uroš Košir, LOCUS d.o.o.

To točko dnevnega reda je obravnaval Odbor za varstvo okolja, urejanje prostora in infrastrukturo, poročilo je bilo svetnikom posredovano.

Franci Bokal je podal predlog, da bi komunalni prispevek bolj temeljito proučili in pregledali, saj meni, da lahko komunalni prispevek stimulativno vpliva na povečanje novih občanov v občini in mladih družin, zato predlaga, da se vodje svetniških skupin sestanejo in preštudirajo zadevo in poskušajo komunalni prispevek nekoliko znižati in približati mladim družinam npr. z subvencijo oz. oprostitvijo vsaj 80 % za mlade družine do 35 leta pri novogradnji z enim otrokom, da bodo lažji zgradili nov dom. Kar bi bilo dobro tudi za občino, saj nekdo ki si bo zgradil novo hišo, ne bo bremenil občinskega proračuna, bo pa veliko prinesel vanj.

Župan je povedal, da se strinja s pobudo, da se pred drugo obravnavo odloka opravi posvet, lahko tudi na ravni vodij svetniških skupin na katerem bi pregledali, kakšne spremembe bi ta drugačen predlog prinesel pri drugi obravnavi.

Primož Frajle je še dodal, da Svet za mlade, katerega član je tudi sam, pripravlja strategijo za mlade, v kateri je takšen predlog tudi zapisan.

Uroš Košir je pojasnil, da se v okviru odloka o komunalnem prispevku, oprostitve za mlade družine ali za podjetnike, ki zaposluje določeno število ljudi, ne morejo izvesti, ker zakonodaja tega ne omogoča. So pa možnosti v to smer, kot neke subvencije z drugimi občinskimi akti, vendar je potrebno vedeti, da se to šteje kot državna pomoč in je to potrebno ta aspekt preveriti in pogledati.nTako da v sklopu komunalnega prispevka to ni možno, je pa možno z drugimi akti.

Župan je predlagal, da se poda predlog, da se lahko do druge obravnave prouči. Dodal je še, da je na marčevski seji predvidena tudi obravnava strategije za mlade, v okviru katere se bodo poskušale najti in zagotoviti spodbude. Pojasnil je še, da je glede sprememb ZUreP, SOS na Vlado RS naslovila poziv, da se ne spreminja, saj so občine in Skupnost občin Slovenije na istem stališču, da je dosedanja ureditev boljša, kot je predlagana v novi zakonodaji.

Občinski svet je, soglasno s 18 glasovi ZA, sprejel naslednji SKLEP: Občinski svet Občine Hrastnik je obravnaval predlog Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju občine Hrastnik v prvi obravnavi in ga potrdil kot primerno podlago za drugo obravnavo.

Občinski svet Občine Hrastnik je obravnaval predlog Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju občine Hrastnik v prvi obravnavi in ga potrdil kot primerno podlago za drugo obravnavo