Točka zapisnika

2. Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta industrijske cone Tovarne kemičnih izdelkov Hrastnik – prva obravnava predloga odloka

Uvodno obrazložitev je podala Andreja KUS, AKA d.o.o. Trbovlje in Uroš Kobe, MATRIKA ZVO d.o.o. To točko dnevnega reda je obravnaval Odbor za varstvo okolja, urejanje prostora in infrastrukturo, poročilo odbora je bilo svetnikom posredovano.

Brane Majes, direktor TKI Hrastnik d.d. je v razpravi poudaril pomembnost industrijske cone, tako z vidika podjetja TKI Hrastnik kot občine. V podjetju so čedalje bolj podvrženi standardom, ki jih v trenutnih objektih težko dosegajo, z novimi objekti pa bodo zadostili potrebnim standardom, ki se čedalje bolj zaostrujejo. Za občino je pomembno, da se ohrani delovna mesta, trenutno jih zagotavljajo več kot 200, in se bodo še povečala, spremenil pa se bo tudi prvi vtis ob vstopu v Hrastnik. Povedal je tudi, da se bo morala seliti tudi njihova upravna zgradba, zaradi izgradnje mostu in križišča za povezavo Hrastnik - Zidani most. Zaradi prijave na razpis za industrijsko cono, je podjetje TKI Hrastnik, pred tremi leti opravilo prenos zemljišča na občino, in upa, da se bo čim prej pričelo z izvajanjem del na OIC. Povedal je še, da se pojavljajo predsodki o kemiji, podjetje je tudi eno najbolj izpostavljenih v Sloveniji, prvi so morali spremeniti okoljsko dovoljenje in delujejo po novem okoljskem dovoljenju, ki pa ni najbolj primerno za njih. V teh dneh dokončujejo investicijo, kjer bodo odpadno solnico, ki jo trenutno spuščajo na komunalno čistilno napravo predelali v sol, ki je osnova za pralne praške, tako da bodo tudi zmanjšali obremenitev komunalne čistilne naprave in stalno vlagajo v okolje. Ta nadgradnja pomeni, da bodo boljša delovna mesta, in ne vnašajo novih dejavnosti, ampak samo nadgrajujejo obstoječe dejavnosti. Pojasnil je tudi, da so v tem okoljskem poročilu, samo splošni pogoji, ter da bo potrebno za vsako načrtovano dejavnost spremeniti okoljsko dovoljenje, ga dopolniti in takrat ARSO določi kakšni so pogoji (potrebni monitoringi, ali so vplivi na okolje,..). S potrditvijo OPPN dobijo osnove za projektiranje. Pravi rezultati vplivov na okolje pa bodo vidni šele eno leto po sprejetju. Občina Hrastnik je industrijsko mesto in na nek način bo industrijska dejavnost morala tu biti, da bodo lahko imeli tisti, ki bodo tu živeli pogoje, da bodo lahko zaslužili in si omogočili dokaj dostojno življenje.

Vojka Povše Krasnik je povedala, da jo veseli sodelovanje gospodarstvenikov in lokalne skupnosti in meni, da OPPN predstavlja za hrastniško dolino velik poseg v prostor, prinaša nova delovna mesta in možnost zaposlovanja mladih tudi iz drugega okolja. Povedala je še, da kemija predstavlja odprta vrata vsem nam, mladi se bodo imeli možnost zaposliti v domačem okolju, hkrati pa bo s tem spodnji del Hrastnika resnično postala industrijska cona.

Občinski svet je soglasno, s 18 glasovi ZA, sprejel naslednji SKLEP: Občinski svet Občine Hrastnik je obravnaval predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta industrijske cone Tovarne kemičnih izdelkov Hrastnik (dopolnjen osnutek) v prvi obravnavi in ga potrdil kot primerno osnovo za nadaljevanje postopka sprejetega prostorskega akta.

Občinski svet Občine Hrastnik je obravnaval predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta industrijske cone Tovarne kemičnih izdelkov Hrastnik (dopolnjen osnutek) v prvi obravnavi in ga potrdil kot primerno osnovo za nadaljevanje postopka sprejetega prostorskega akta