Točka zapisnika

7. Priporočila o izvajanju nalog predstavnikov Občine Hrastnik v organih upravljanja javnih zavodov

Uvodno obrazložitev je podala Ivana Assayed, direktorica Občinske uprave.

Vinko Žagar je povedal, da priporočila razume bolj v smeri navodil članom v svetih zavodov, dejstvo pa je, da je v priporočilih zapisano kup nalog oz. obveznosti, ki se jih morajo člani svetov zavodov tudi držati. Izpostavil je priporočila glede posredovanja gradiv članov in da morajo člani svetov zavodov osebo na občini ki je zadolžena za posamezni zavod oz. področje obveščati in ji posredovati gradiva sveta. Če so gradiva v elektronski obliki ni težave, če pa so v fizični obliki pa zna biti težava, saj naj predstavniki ne bi tega kopirali in dostavljali, ker lahko to gradivo pride do pristojnih na občinski upravi tudi na drug način. V povezavi z imenovanjem predstavnikov KRC-a, ga je zanimalo ali bo sedaj praksa, da v svetih zavodov ne bo več predstavnika občine – zaposlenega na občini, ki to področje pokriva. In če to pomeni, da bodo ti predstavniki, ki ne prihajajo iz uprave, prevzemali vse te naloge in dolžnosti, ki bi jih na nek način lažje in na bolj strokoven način pokrivali člani iz občinske uprave. Pogreša pa tudi takšna priporočila za člane nadzornih svetov. Mogoče bi lahko omenili tudi strokovne kompetence v teh priporočilih.

Gregor Pajić pozdravlja priporočila, saj gre za komunikacijo članov svetov zavodov in občinsko upravo. Očitno je, da v preteklosti te komunikacije ni bilo. Tu ne gre za navodila ampak za priporočila, saj so člani sveta zavoda oz. nadzornega sveta, po svoji vesti dolžni glasovati tako kot oni menijo, da je prav. Sam je v nadzornem svetu d.d. in mu je povsem logično, da se prej o gradivih pogovori z lastnikom in da obvešča lastnika kako je glasoval, saj gre za strateške zadeve.

Katjuša Laznik je povedala, da je bila v prejšnjem mandatu v svetu zavoda OŠ in če je kaj pogrešala, je pogrešala komunikacijo s strani občine. Mogoče je to tudi stvar posameznika, sama je poklicala na občino in se o kakšni stvari pogovorila, je pa res da ustanovitelji gradiva niso dobivali. Javni zavodi bi morali, ko skličejo sejo, avtomatično posredovati gradivo na občino, in na ta načina lahko teče komunikacija med člani sveta in ustanoviteljem. Ni pa pristaš, da te kdorkoli prisili kako odločati.

Nermin Bajramović je povedal, da je informacija ena od stvari ki jo bo vedno zagovarjal, in s temi priporočili se to omogoča. Prav je, da vsi člani sveta zavoda dobijo vse informacije in se na podlagi dobljenih informacij sami odločijo.

Ksenija Jakopič je povedala, da govorimo o članih svetih zavodov in ne članih nadzornih svetov, kar je bistvena razlika in tudi odgovornost se razlikuje. Strinja se s tem da se doda dodatno priporočilo, ki bo veljalo tudi za delovanje nadzornih svetov.

Ivana Assayed, direktorica občinske uprave je povedala, da so priporočila v smislu pomoči predstavnikom svetov zavodov, saj določeni niti nimajo nekega strokovnega znanja s tega področja in mu je s tem določena oseba zaposlena na upravi s tega področja, na katero se lahko obrne. Določene so tudi pomembnejše zadeve o katerih je treba odločati in na kakšen način to skomunicirati. Predvideno je tudi, da se priporočila uporabljajo tudi za predstavnike v nadzornih svetih javnih in drugih podjetjih v katerih ima občina svoje predstavnike, ki jih imenuje občinski svet Občine Hrastnik. Bistvo priporočil je medsebojna komunikacija in sodelovanje, glede pošiljanja gradiv pa je še povedala, da je namen, da se pošiljajo v e-obliki.

Gregor Pajić je še povedal, da je ZGDR širši in kar ne piše za člana sveta, velja po ZGDR, na koncu mora predstavnik, ki deluje ali v nadzornem svetu ali svetu zavoda glede svojih pravic in obveznosti delovati po svoji načelih.

Vinko Žagar je predlagal, da se zapiše v priporočila, da morajo zavodi poskrbeti, da pride gradivo do osebe, ki pokriva področje na občinski upravi.

Ivana Assayed je povedala, da je predlog, da zavod pošilja gradiva na mestu, in se bo to umestilo v priporočila na naslednji način

V prvem odstavku 3. člena, v tretji vrstici, se za besedo javnega zavoda, črta stavek »in obravnavnih zadevah ter mu posreduje gradivo«. V ostalem se prvi odstavek ne spremeni. V 3. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi «Javni zavod je dolžan vabilo za sejo sveta zavoda in gradivo posredovati tudi pristojnemu uslužbencu po elektronski pošti. » Sedanji drugi, tretji, četrti in peti odstavek postanejo tretji , četrti, peti in šesti odstavek priporočil.

Občinski svet je soglasno s 16 glasovi ZA, sprejel naslednji SKLEP: Občinski svet Občine Hrastnik sprejme Priporočila o izvajanju nalog predstavnikov Občine Hrastnik v organih upravljanja javnih zavodov, s predlaganimi popravki.

Občinski svet Občine Hrastnik sprejme Priporočila o izvajanju nalog predstavnikov Občine Hrastnik v organih upravljanja javnih zavodov, s predlaganimi popravki