Točka zapisnika

8. Rebalans proračuna Občine Hrastnik za leto 2020 – skrajšani postopek

Uvodno obrazložitev je podala Lara Gornik, strokovna sodelavka na Oddelku za proračun in finance.

To točko dnevnega reda je obravnaval Odbor za gospodarski razvoj in proračun.

Janija Medveška je glede na uvodno pojasnila, da se gospodarska situacija zaradi koronavirusa slabša, zanimalo zakaj se na postavki za subvencije za malo gospodarstvo, sredstva samo prerazporejajo na ukrep ohranjanja podjetij in delovnih mest in dalje predlagal, da se predvidi nekaj sredstev in poveča postavka za ohranjanje delovnih mest. Dalje ga je zanimalo ali so nastali kakšni prihranki na postavki vzdrževanje občinskih cest, in sicer iz naslova zimske službe zaradi mile zime. Dalje je še izpostavil 180 000 €, ki so se ohranila z moratorijem in 311 000 € več iz povprečnine, kar znaša okrog 500 000 €. Pričakoval bi, da se določene projekte oz. kakšna zadolženost na ta račun zmanjšala. Dalje ga je zanimalo, kaj pomeni to, da je pri prenosu neporabljenih sredstev zapisano, da je bilo po ZR ugotovljeno nižje stanje sredstev. Izpostavil je tudi postavko Vzdrževanje spominskih obeležij kjer se povečuje stanje za 10 000€ in iz gradiva gre razumeti, da gre za hortikulturno ureditev, kar pa je po njegovem mnenju visok znesek.

Vinka Žagarja je zanimalo v kakšni fazi je projekt športni park na Logu, saj se povečujejo sredstva za I. fazo. Zanimal ga je znesek 40 000 € pri odkupih zemljišč RTH in za kaj konkretno gre, zakaj se povečujejo sredstva na 90 000 € za nakupe in gradnjo stanovanj, in pri povečanjih na sredstvih za KS , ga je zanimalo za KS Podkraj (za kaj gre, kakšna dela bodo izvedena). Dalje je izpostavil prestavljanje sredstev za OIC na zahtevo MGRT, saj mu ni znana informacija, da bi ministrstvo zahtevalo prerazporeditev teh sredstev v naslednja leta.

Župan je glede subvencij za malo gospodarstvo pojasnil, da je bilo mnenje države, da naj občine ne sprejemajo vsaka svojih predlogov za spodbujanje gospodarstva, dokler se še sprejemajo v državnem zboru korona predlogi. To je stališče, ki je bilo sprejeto tudi na SOS , ZOS in ZMOS, in občine na tem področju ne iščejo vsaka svojih rešitev dokler država išče sistemske rešitve za pomoč gospodarstvu. Je pa občina sprejela odlok o oprostitvi najemnin, in tudi skozi objavljen javni razpis za podjetništvo je obstajala možnost črpanja sredstev.

Glede vzdrževanja občinskih cest in zimske službe je pojasnil, da sta to dve različni postavki, in kakšen bo prihranek za tekoče leto je v tem trenutku težko napovedati, saj je vse odvisno od tega kakšna še bo zima (lahko je huda oz. mila) do konca koledarskega leta.

Glede prerazporeditev sredstev iz moratorija in povprečnin je povedal, da gre predvsem za odločitev, ki je predlagana v rebalansu in s čimer bodo spodbujene tudi investicije od katerih bodo imeli koristi tudi podjetniki sami. Odločitev je bila, da se ta sredstva ne bodo prenašala v zmanjševanje zadolževanja, saj je bilo zadolževanje že načrtovano pred pričetkom tega mandata z odplačevanjem kredita Eko skladu za šolo do leta 2035, tekoče kredite pa vsakomesečno občina odplačuje in na ta način zmanjšuje tekočo zadolženost za nazaj.

Glede povečanja zneska za vzdrževanje spominskih obeležij je povedal, da ne gre v celoti za hortikulturno ureditev, temveč gre za ureditev spominskih obeležij, pokopališča v Dragi in ureditev okolice pokopališča z podpornim zidom.

Glede športnega parka na Logu je pojasnil, da je občina s strani Eko Playa že prejela predlog dokumentacije za ureditev in postavitev centralnega igrišča za otroke. Projektna dokumentacija je pripravljen do te mere, da se lahko prične z deli v kratkem. Dalje je še pojasnil, da je občina v fazi izbire arhitekta, ki bo pripravil idejno zasnovo prenove športnega parka.

Glede odkupa zemljišč RTH je pojasnil, da je bilo še nekaj neurejenih zadev z RTH, in sicer odkup prostorov MCH, odkup zemljišča pod igriščem in parkirišč v Naselju Aleša Kaple, parkirišč pred KSP , zemljišča na peš poti od GŠ, na območju Leše, parcele pod tenis igriščem. Ostajate še dve neurejeni vprašanji na območju Ojstrega, kjer se občina ne strinja z ceno in se išče nadaljnje možne rešitve z RTH za to zemljišče, drugo pa so zemljišča na CEROZU. Glede povečanje postavke na stanovanjskem delu, je povedal, da občina želi v tem letu urediti nekaj stanovanj, nekaj sredstev je namenjenih za vzdrževalna dela, večina teh sredstev pa je namenjenih ureditvi stanovanj v Kulturnem domu na Dolu.

Glede KS Podkraj je povedal, da je bilo na to temo opravljenih več sestankov, z občino Radeče se dogovarjamo za pomoč pri ureditvi varnosti cestnega odseka Hrastnik Podkraj Radeče, kjer naj bi Občina Radeče zamenjala in uredila varnostne ograjo , v sklopu investicije gradnje mostu Radeče - Laško. Občina je imela v prejšnjem proračunu že predvidena sredstva za ureditev ceste v Podkraju, največji del sredstev v višini 150 000€ je namenjen KS Podkraj za ureditev skalnega podora. Za prvi del skalnega podora v januarju 2020 je država ocenila, da bi lahko dobili del sredstev za ureditev pri Škalah v višini med 80 000 do 100 000€, kar zadostuje za ureditev 30 metrov skalnega področja, katerega pa je v celoti za 450 m. Celotna geološka oz. strokovna slika področja je pokazala, da bi znašala ureditev celotnega odseka skozi skale okrog 700 000€. Občina teh sredstev ne more zagotoviti v celoti, iz MOP-a so zagotovili pomoč med 80 000 in 100 000€, s strani Ministrstva za infrastrukturo pa so pripravljena pomagati z izenačitvijo deleža občine, to je s 150 000€ v kolikor bi našli dolgoročno umestitev kolesarske poti. Kaj in na kakšen način bo to urejeno pričakujemo odgovor v kratkem. Lahko pa je olajševalna okoliščina, da je država povečala interes za investicijo HE na srednji Savi, kar pomeni, da bi se lahko vsaj začeli pogovarjati o spremljajoči infrastrukturi na cesti Hrastnik – Zidani Most in pospešitvi oz. iskanju neke skupne rešitve tudi za cesto Hrastnik Podkraj Radeče. Dalje je župan povedal, da bo svetnikom posredovan dopis Ministrstva za okolje in prostor s katerim so nas obvestili, da se celotno investiranje evropskega in državnega financiranja prenaša v leti 2021 in 2022. Dalje je še glede OIC povedal, da so s Plinovodi usklajeni, podpisane so pogodbe z Steklarno in TKI, pričakuje se samo še soglasje vodarjev in soglasje za presojo vplivov na okolje za spremembo OPPN na področju TKI in Steklarne za investicije Vsi čakamo isti dokument, ki je povezan v istih točkah. Gospa Kambič prihaja v četrtek v Hrastnik s tem namenom, tako da bomo z obema podjetjema iskali isto rešitev kako vse dokumente obeh tovarn in obrtne cone umestiti. Sta pa oba direktorja obeh podjetij zagotovila, da se od investicij ne umikata.

Lara Gornik je glede stanja sredstev ob koncu leta pojasnila, da se pri pripravi proračuna v novembru ocenjujejo sredstva, za zadnji dan leta in v vsakem oddelku se oceni kakšni bodo ti stroški do konca leta. Pri projektih pa se to lahko hitro prestavi iz decembra v januar. V decembru je bilo narejenih nekaj prerazporeditev o katerih se je poročalo že pri zaključnem računu in iz tega naslova je bilo zmanjšanje sredstev ob koncu leta. Glede kredita pa je pojasnila, da smo bili s strani Eko sklada obveščeni, da se je amortizacijski načrt spremenil, in glede na to da je bilo navodilo Eko sklada, da ne moremo kredita odplačati prej, se je morali to spremeniti tudi v rebalansu.

Občinski svet je s 15 glasovi ZA, sprejel naslednji SKLEP:

  1. Občinski svet Občine Hrastnik sprejme 1. rebalans proračuna Občine Hrastnik za leto 2020 z Odlokom o 1. rebalansu proračuna občine Hrastnik za leto 2020.
  2. Občinski svet Občine Hrastnik potrjuje Kadrovski načrt 2020-2021 – sprememba maj 2020.
  3. Občinski svet Občine Hrastnik sprejme dopolnitev št. 2 - Letnega načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Hrastnik za leto 2020.

(Sejo je ob 19:20 uri pri obravnavanju točke 7. dnevnega reda zapustil Nermin Bajramovič

1. Občinski svet Občine Hrastnik sprejme 1. rebalans proračuna Občine Hrastnik za leto 2020 z Odlokom o prvem rebalansu proračuna občine Hrastnik za leto 2020 2. Občinski svet Občine Hrastnik potrjuje Kadrovski načrt 2020-2021 – sprememba maj 2020 3. Občinski svet Občine Hrastnik sprejme dopolnitev št. 2 - Letnega načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Hrastnik za leto 2020